Tyto esenciální oleje se využívaly hojně i ve starověkkém Egyptě. Existují zprávy ,že jasmínová silice se aplikovala po operacích na rány, což mělo dezinfekční účinek,který se dnes připisuje přítomnosti benzylalkoholu.Málo je známa skutečnost, že benzylalkohol je součástí
zeleného čaje. Proto má zelený čaj velmi dobré antiseptické, ale i zklidňující účinky. Jeho odvar se dodnes používá především v asijských zemích v tradiční medicíně. Toxikologické vlastnosti má benzylalkohol mimořádně příznivé.Rychle se v organizmu oxiduje na kyselinu benzoovou, která se následným metabolismem snadno vylučuje především močí. Samotný benzylalkohol nnašel v moderní době využití především v medicíně, kde slouží jako bezpečná konzervační látka pro infuze a injekční roztoky. Tohoto faktu si všimnul i kosmetický průmysl, který dnes využívá benzylalkohol jako výbornou konzervační látku. O jejích kvalitách svědčí i výše zmíněná skutečnost ,že benzylalkohol je přípustný v BIO kosmetice. Benzylalkohol se ale uplatňuje i v průmyslu potravinářském, kde se používá jako přísada ( E 1519) do aromat pro likéry , aromatizovaných vín , cukrovinek, čokolád či jemného pečiva.