Zdroj: http://www.recenzekosmetiky.cz/kosmeticke-suroviny/polysacharidy  •  Vydáno: 25.5.2016 13:57  •  Autor: Markéta

Polysacharidy

Polysacharidy

Ze sacharidů neboli cukrů známe nejdůvěrněji disacharid sacharózu, kterým sladíme. Jednou z významných vlastností cukrů je vzájemná schopnost vázat se na sebe a vytvářet dlouhé řetězce tvořící polysacharid. Polysacharidy mají řadu funkcí – v játrech zastoupený glykogen představuje zásobu energie. Rostlinné škroby jsou významnou stavební jednotkou těl rostlin a mnoho polysacharidů syntetizují také mikroorganizmy.

V kosmetice se využívá především modifikovaná celulóza nebo xantanová guma. Oba váží vodu a tvoří s ní gel. Tímto mechanizmem přípravek zahušťují a stabilizují. Některé polysacharidy mají v kosmetice i biologické účinky – hydratují kůži nebo podporují její imunitu. V biokosmetice nahrazují polysacharidy karbomerový gel, který není v této skupině kosmetiky povolený.

Nejčastěji používané polysacharidy:

Zdroj: kosmetický zpravodaj Syncare 11/2012, www.ezdrave.cz